الگوریتم موبایل فرست ایندکس (Mobile first index) چیست + عکس

الگوریتم موبایل فرست ایندکس در ظاهر به نظر ساده است اما پشت آن یکی از مهم‌ترین تغییرات در الگوریتم‌های جستجوی گوگل نهفته است. درک الگوریتم Mobile first index و اهمیت آن می‌تواند در سئو بسیار مهم باشد. به دلیل افزایش بی‌سابقه‌ی استفاده از دستگاه‌های تلفن همراه گوگل این الگوریتم را بکار گرفت تا تجربه‌ی کاربری بهتری ایجاد کند. این الگوریتم در سئو تغییرات چشمگیری ایجاد کرد و حالا وبسایت‌ها برای دیده شدن باید برای موبایل بهینه‌سازی شوند و در واقع بهینه‌سازی موبایل یکی از مهم‌ترین فاکتورهای رتبه‌بندی است. در ادامه این مطلب بلاگ آرناویژن بیشتر در خصوص این الگوریتم و روش‌های بهینه‌سازی محتوا بر اساس آن توضیح خواهیم داد.

الگوریتم موبایل فرست ایندکس (Mobile first index) گوگل چیست؟

الگوریتم موبایل فرست ایندکس یا الگوریتم Mobile First Index به این معنی است که خزنده‌ی وب ایندکس کردن نسخه‌ی موبایل محتوای یک وبسایت را نسبت به نسخه‌ی دسکتاپ آن در اولویت قرار می‌دهد و از آن برای رتبه‌بندی سایت استفاده می‌کند.

با ایندکس اول-دسکتاپ گوگل، سیستم آنها صفحات سایت شما را با خزنده‌های دسکتاپ و موبایل بررسی می‌کرد. سپس اطلاعات صفحه را از محتوای صفحه‌ی دسکتاپ دریافت می‌کرد. اگر موتور جستجو فکر می‌کرد اطلاعات مربوط به درخواست کاربر است، آن را در نتایج جستجو نشان می‌داد. اما با ایندکس موبایل در مرحله‌ی اول، سیستم ایندکس ابتدا به جای صفحات دسکتاپ به صفحه موبایل نگاه می‌کند. این الگوریتم یکی دیگر از الگوریتم های گوگل است که نتایج جستجو را تحت تاثیر قرار می دهد.

معرفی الگوریتم موبایل فرست ایندکس

مفهوم Mobile First Index در سئو چیست؟

الگوریتم موبایل فرست ایندکس تاثیر زیادی بر سئو دارد. این الگوریتم نحوه‌ی خزیدن، ایندکس‌ها و رتبه‌بندی سایت شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این بدان معناست که اگر سایت شما برای یک تجربه‌ی کاربری عالی از تلفن همراه بهینه نشده باشد، می‌تواند بر عملکرد آن در نتایج جستجو تاثیر منفی بگذارد و یا حتی از نمایش آن در نتایج جستجو جلوگیری کند.

برای بررسی سازگاری سایت خود با موبایل می‌توانید یک بررسی سریع انجام دهید. یک اکانت Semrush ایجاد کرده و سپس Site Audit را باز کنید. این ابزار سایت شما را با یک ربات موبایل مانند گوگل، بررسی می‌کند. در تنظیمات، بررسی کنید که خزنده روی SiteAuditBot-Mobile باشد و سپس روی گزینه‌ی Start Site Audit کلیک کنید. به این ترتیب داشبوردی را خواهید دید که سلامت سئو سایت شما را نشان می‌دهد. تب Issues را باز کنید و خطاها، هشدارها و اعلان‌ها را مشاهده کنید که تعداد صفحات آسیب‌دیده و مشکلات سایت را نشان می‌دهد.

دلیل ایجاد الگوریتم موبایل فرست ایندکس در گوگل چیست؟

الگوریتم موبایل فرست ایندکس در هسته‌ی خود اشاره به استفاده‌ی گوگل از صفحات نسخه موبایل برای ایندکس کردن و رتبه‌بندی آنها در نتایج جستجو دارد. به این ترتیب Googlebot به جای اتکا به نسخه‌ی دسکتاپ صفحات وبسایت‌ها، ابتدا HTML موبایل را ایندکس می‌کند. این تغییر کوچک ممکن است جزئی به نظر برسد اما پیامدهای زیادی به همراه دارد.

گوگل به یک دلیل مهم به موبایل فرست ایندکس روی آورد و آن افزایش بی‌سابقه‌ی استفاده از دستگاه‌های تلفن همراه بود. اکنون بیش از 60 درصد از جستجوهای گوگل از طریق تلفن‌های همراه هوشمند و تبلت‌ها انجام می‌شود و بنابراین گوگل به این نتیجه رسید که ایندکس کردن نسخه موبایل برای تجربه‌ی کاربری بهتر، مهم‌تر است. بنابراین وبسایت‌ها برای رتبه‌بندی لازم است برای موبایل بهینه شوند و بهینه‌سازی برای موبایل یکی از مهم‌ترین فاکتورها در رتبه‌بندی وبسایت‌ها است.

( می دانید الگوریتم EAT چیست و چگونه کیفیت محتوا و تخصص و اعتبار نویسنده آن را بررسی می کند؟ برای اطلاع از این الگوریتم و تاثیرش بر سئو حتما مطلب الگوریتم EAT چیست را مطالعه نمایید)

علت ایجاد الگوریتم Mobile First Index گوگل

تاثیر الگوریتم الویت ایندکس با موبایل بر سئو وبسایت

الگوریتم موبایل فرست ایندکس در هسته‌ی خود بهینه‌سازی موبایل را برای موفقیت در جستجوی ارگانیک الزامی می‌سازد و این تغییرات جدی در سئوی وبسایت ایجاد می‌کند. به این ترتیب داشتن محتوای بهینه برای صفحه نمایش‌های کوچک اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

محتوا باید مختصر، مناسب اسکرول و متمرکز بر هدف موبایل باشد. حتی فاکتورهایی مانند معماری سایت، لینک‌سازی داخلی و غیره نیز به سمت نیازهای کاربران موبایل تغییر جهت می‌دهد. اگرچه این الگوریتم در ابتدا دلهره‌آور بود اما در نهایت باعث بهبود جستجو برای کاربران شد. با بهینه‌سازی برای الگوریتم Mobile first index سایت‌ها برای موبایل‌ها تغییر کردند. در نهایت باید اینگونه بیان نمود که طراحی تولید محتوا سئو فرندلی باید انجام دهید.

بهترین روش‌های بهینه‌سازی برای الگوریتم Mobile first index

برای اینکه مطمئن شوید سایت شما برای الگوریتم موبایل فرست ایندکس بهینه شود، روش‌های زیر را دنبال کنید.

روش‌های بهینه‌سازی سایت بر اساس الگوریتم موبایل فرست ایندکس گوگل: 1. وبسایت خود را موبایل فرندلی و ریسپانسیو کنید

یک طراحی وب واکنش‌گرا یا ریسپانسیو به طور خودکار با اندازه‌های مختلف صفحه نمایش، جهت و دستگاه‌ها سازگار می‌شود. طراحی ریسپانسیو سایت عناصر را دوباره مرتب می‌کند، اندازه‌ی فونت‌ها را تنظیم می‌سازد و محتوای غیرضروری را مخفی می‌کند تا سایت شما عالی به نظر رسیده و روی هر دستگاهی به خوبی عمل کند. این فاکتورها برای تجربه‌ی کاربری و سازگاری با موبایل بسیار مهم هستند. به همین دلیل دقت داشته باشید که طراحی سایت شما توسط متخصصان خبره انجام گردد.

بنابراین به جای داشتن چندین URL (یکی برای موبایل و دیگری برای دسکتاپ) یک تم واکنش‌گرا برای وبسایت خود انتخاب کنید. همانطور که تم‌ها را برای سایت خود مرور می‌کنید، بررسی کنید که آیا واکنش‌گرا هست یا خیر. از سوی دیگر می‌توانید پنجره‌ی مرورگر خود را کوچک کنید تا ببنید آیا تغییر اندازه درست است یا نه. شما همچنین می‌توانید از تلفن یا تبلت خود برای بازدید از صفحه وبسایت استفاده کنید.

مراحل بهینه‌سازی سایت برای الگوریتم Mobile first index

شیوه‌های سازگاری محتوا با الگوریتم موبایل فرست ایندکس گوگل: 2. مطمئن شوید که وبسایتتان قابلیت کرال شدن دارد

اگر می‌خواهید گوگل محتوای وبسایت شما را رتبه‌بندی کند، باید مطمئن شوید که وبسایت شما قابل خزیدن برای الگوریتم موبایل فرست ایندکس است. گوگل باید بتواند صفحات شما را پیدا کند، کدها را اجرا نماید و محتوای شما را ارزیابی کند. این مساله به ویژه برای موبایل بسیار مهم است. در اینجا چند روش برای اطمینان از قابلیت خزیدن و ایندکس شدن را می‌آوریم:

1. از داده‌های ساختاریافته استفاده کنید (نوعی کد که به موتورهای جستجو کمک کند محتوای شما را درک کنند.)

2. از مسدود کردن هر گونه منبعی مانند CSS، جاوا اسکریپت یا تصاویر اجتناب کنید.

3. به طور منظم وبسایت خود را بررسی کنید.

روش‌های بهینه‌سازی سایت بر اساس الگوریتم موبایل فرست ایندکس گوگل: 3. تصاویر و ویدئوها را برای موبایل و دسکتاپ بهینه‌سازی کنید

تصاویر بخش اساسی وبسایت‌ها هستند و می‌توانند پهنای باند زیادی را به ویژه در دستگاه‌های موبایل به خود اختصاص دهند. به همین خاطر است که بهینه‌سازی همه‌ی تصاویر و ویدئوها برای همه‌ی دستگاه‌ها ضروری است. به خصوص حالا که گوگل الگوریتم موبایل فرست ایندکس را در نظر می‌گیرد. بنابراین بهترین روش‌های سئوی تصاویر را دنبال کنید.

در اینجا چند روش خاص برای اطمینان از بهینه‌سازی تصاویر برای موبایل را معرفی می‌کنیم:

  • از تصاویر باکیفیت استفاده کنید اما برای کاهش زمان بارگذاری سایت، آنها را فشرده کنید.
  • یک نقشه‌ی سایت تصویری ارائه دهید (فایلی که به موتورهای جستجو کمک کند تصاویر سایت شما را درک و ایندکس کند.)
  • یک نقشه‌ی سایت ویدئویی ارائه دهید (فایلی که به موتورهای جستجو کمک کند ویدئوها را کشف و ایندکس کند.)
  • از داده‌های ساختاریافته برای تصاویر و ویدئوها استفاده کنید.
  • تصاویر لیزی لود (به تعویق انداختن بارگذاری تصاویر تا زمانی که در صفحه قابل مشاهده شوند) برای بهبود سرعت سایت و صرفه‌جویی در پهنای باند

این فاکتورها را دنبال کنید تا بتوانید تجربه‌ی کاربری بهتری ایجاد کنید و عملکرد سایت خود را برای موبایل و دسکتاپ بهبود بخشید. شما می توانید با دریافت مشاوره سئو از کارشناسان از صحیح بودن روند سئو تصاویر و سایت خود مطمئن گردید.

( برای اطلاع از اهمیت و نحوه ساخت سایت مپ برای تصاویر و ویدئوهای سایت حتما مطلب نقشه سایت چیست را مطالعه نمایید)

بهینه‌سازی تصاویر برای الگوریتم موبایل فرست ایندکس

مراحل بهینه‌سازی محتوا بر اساس الگوریتم موبایل فرست ایندکس گوگل: 4. توجه داشته باشید که مطالب موبایل و دسکتاپ یکی باشد

با الگوریتم موبایل فرست ایندکس، موبایل مورد توجه قرار گرفت و حفظ یک تجربه‌ی کاربری ثابت در سراسر دستگاه‌ها اهمیت پیدا کرد. قبلا یک وبسایت در دسکتاپ خوب بود اما در موبایل به خوبی نمایش داده نمی‌شد و این مشکل باید رفع می‌شد.

در حالت ایده‌آل، بازدیدکنندگان باید هنگام تغییر از تلفن همراه به دسکتاپ یا بالعکس، باید یکپارچگی را درک کنند. رابط کاربری و محتوا بدون در نظر گرفتن دستگاه باید مشابه باشد. طراحی وب ریسپانسیو به صورت پویا عناصر صفحه را تغییر می‌دهد تا برای انواع صفحه نمایش‌ها بهینه شود. اما این مساله نباید از انسجام وبسایت دور کند. بر همین اساس علاوه بر رعایت این نکته بهتر است تولید محتوا سایت خود را برای کیفیت بهتر به دست متخصصان بسپارید.

چطور مشکل ایندکس شدن موبایل را حل کنیم؟

برای حل مشکل دو روش وجود دارد که در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.

1. بررسی سازگاری با موبایل

برای حل ایندکس شدن موبایل توسط الگوریتم موبایل فرست ایندکس، یکی از بهترین راه‌ها استفاده از ابزار PageSpeed Insights گوگل است. این ابزار صفحات وب را تجزیه و تحلیل کرده و برای موبایل و دسکتاپ به شما امتیاز و پیشنهاداتی برای بهبود ارائه می‌دهد.

شما همچنین می‌توانید از تست Mobile-Friendly گوگل استفاده کنید تا ببینید سایت شما برای موبایل مناسب است یا خیر. اگرچه این ابزار در مقایسه با PageSpeed Insights اطلاعات کمتری می‌دهد. ابزار را باز کنید، یک URL وارد کرده و روی Analyze کلیک کنید. دو تب را در گزارش خواهید دید: تب موبایل و دسکتاپ.

روی برگه‌ی موبایل کلیک کنید تا سازگاری با موبایل وبسایت خود را بررسی کنید. این گزارش ارزیابی حیاتی وب اصلی را نشان می‌دهد که سرعت بارگذاری سایت و پایداری آن در حین بارگذاری را اندازه می‌گیرد. هر چه این معیارها بهتر باشند، سایت شما برای موبایل سازگارتر است.

( جهت آشنایی با انواع روش های لینک سازی و بررسی تاثیرات لینک بیلدینگ بر سئو سایت حتما مطلب لینک سازی چیست رامطالعه نمایید)

نحوه رفع مسئه ایندکس شدن موبایل

2. بررسی سایت

راه‌حل بهتر برای یافتن و رفع مشکل ایندکس شدن موبایل، اجرای بررسی کامل وبسایت است که می‌توانید از ابزاری مانند Site Audit استفاده کنید. با یک حساب رایگان می‌توانید حداکثر 100 دامنه را بررسی کنید. برای این کار، ابزار را باز کنید و URL مورد نظر را باز کرده و روی Start Audit کلیک کنید. سپس تنظیمات را پیکربندی کنید.

در تب دوم (Crawler settings) مطمئن شوید که User agent روی SiteAuditBot-Mobile تنظیم شده باشد. سپس روی Start Site Audit کلیک کنید. یک داشبورد با سلامت کلی سایت خود و سایر گزارشات موضوعی خواهید دید. به برگه‌ی Issues بروید و لیستی از تمام مشکلاتی که بر سایت شما تاثیر می‌گذارد را مشاهده کنید.

تفاوت Mobile First Index و mobile usability در چیست؟

اگرچه mobile usability و الگوریتم Mobile First Index مرتبط هستند اما جنبه‌های متفاوتی از سایت را نشان می‌دهند. الگوریتم موبایل فرست ایندکس اولویت صفحات موبایل توسط گوگل برای خزیدن و ارزیابی رتبه‌بندی توصیف می‌کند و در مقابل mobile usability شامل تعاملات سایت بهینه شده برای دستگاه‌های تلفن همراه می‌شود.

ایندکس کردن بر سیگنال‌های پشت صحنه مانند کدها، سرعت و ابرداده‌ها تمرکز دارد و قابلیت استفاده عناصر بصری و تعامل لمسی را برجسته می‌سازد. mobile usability قوی باعث بهبود تجربه کاربری می‌شود اما برای ایندکس کردن موبایل نیاز نیست. با این حال mobile usability ضعیف می‌تواند در طول زمان به تبدیل، تعامل و رتبه‌بندی آسیب بزند. بنابراین اگرچه این دو فاکتور متمایز هستند اما به یکدیگر وابسته هستند.

الگوریتم موبایل فرست ایندکس گوگل روی چه وبسایت‌هایی تاثیر می‌گذارد؟

اگرچه الگوریتم موبایل فرست ایندکس در حال حاضر برای همه‌ی سایت‌ها فعال شده اما این الگوریتم روی همه‌ی سایت‌ها یکسان نیست و می‌توان سایت‌ها را به چهار دسته تقسیم کرد که در ادامه در خصوص هر کدام صحبت می‌کنیم.

اثرگذاری موبایل فرست ایندکس روی چه سایت هایی است

1. سایت‌های ریسپانسیو

الگوریتم موبایل فرست ایندکس در درک گوگل از سایت‌های ریسپانسیو تغییری ایجاد نمی‌کند زیرا محتوای این صفحات در نسخه‌ی موبایل و دسکتاپ یکسان است و صرفا تفاوت در نحوه نمایش آنها است. اگر وبسایت شما ریسپانسیو باشد ولی در نسخه‌های موبایل و دسکتاپ یکسان نباشد، ممکن است رتبه‌ی آن پس از اعمال الگوریتم mobile first index تغییر کند.

2. سایت‌هایی با طراحی و آدرس مجزا برای موبایل و دسکتاپ

ادرس برخی سایت‌ها در موبایل و دسکتاپ متفاوت است. در این صورت الگوریتم موبایل فرست ایندکس گوگل تنها محتوای موجود در آدرس مربوط به موبایل را بررسی می‌کند. به این ترتیب می‌توان گفت سایت‌هایی با دو آدرس مختلف برای موبایل و دسکتاپ بیشتر از سایر وبسایت‌ها زیر ذره‌بین گوگل قرار می‌گیرند.

3. سایت‌هایی با داینامیک سروینگ

برخی از سایت‌ها نیز اگرچه دارای آدرس یکسان برای موبایل و دسکتاپ هستند اما نحوه‌ی نمایش آنها در موبایل و همینطور کدهای HTML صفحه‌ی آنها تغییر می‌کند که به این سایت‌ها Dynamic Serving گفته می‌شود. تا قبل از الگوریتم موبایل فرست ایندکس، نسخه‌ی دسکتاپ این وبسایت‌ها مهم‌تر بود اما با روی کار آمدن الگوریتم mobile first index گوگل به سراغ نسخه‌ی موبایل رفته و محتوای موجود در نسخه‌ی موبایل را بررسی و ایندکس می‌کند.

4. سایت‌هایی که نسخه موبایل و دسکتاپ یکسان دارند

اگر نسخه‌ی موبایل و دسکتاپ وبسایت شما یکی باشد، در این صورت گوگل محتوای صفحات شما را دیگر آنالیز نمی‌کند و پس از فعال شدن الگوریتم mobile first index، گوگل مثل قبل به سایت شما امتیاز می‌دهد. البته لازم است بدانید واکنش‌گرا نبودن وبسایت شما از نظر سئو یک نکته‌ی منفی است و روی رتبه‌بندی شما تاثیر خواهد داشت.

تاثیر الگوریتم الویت ایندکس با موبایل بر سایت

منبع

مقالات مرتبط

نظرات